Web Analytics Made Easy - Statcounter

جام جهانی 2018 روسیه به اتمام رسید اما می‌توان به جز مسائل فنی، نکات و درس‌های فراوانی را در حوزه‌های اقتصادی، مدیریتی، فرهنگی،اجتماعی و ... از این رویداد بزرگ بین‌المللی که یک‌ماه عرصه رسانه‌ای را به تسخیر خود درآورده بود برداشت کرد.

یکی از این نکات مهم استفاده از ظرفیت دیپلماسی عمومی است. در طی سال‌های اخیر بارها این کلیدواژه از سوی مسئولان کشورمان تکرار شده و بر اهمیت آن تأکید شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته اینکه تا چه حد یک برنامه‌ریزی مدون و هوشمندانه برای استفاده از ظرفیت‌های دیپلماسی عمومی صورت گرفته بحثی جداگانه می‌طلبد که لازم است نخبگان و کارشناسان عرصه دیپلماسی و رسانه به تبیین این مسئله بپردازند.

به طور خلاصه با پایان یافتن جنگ سرد و اهمیت پیدا کردن اولویت‌های اقتصادی در کنار اولویت‌های امنیتی در سیاست خارجی دولت‌ها و افزایش نقش بازیگران غیر دولتی، مانند شرکت‌های خصوصی و چند ملیتی و نخبگان غیر دولتی، ابزاری غیر از دیپلماسی سنتی نیز اهمیت پیدا کرد که از آن به دیپلماسی عمومی تعبیر می‌شود. از طرفی انقلاب در عرصه رسانه‌ای و ارتباطاتی و گسترش فضای مجازی، افکار عمومی را به رکن مهمی در حوزه سیاست‌گذاری و تصمیم‌سازی بدل کرده که سیاستمداران و دولتمردان را به شناخت بیشتر خواسته‌ها، مطالبات، نوع ادراک افکار عمومی وادار می‌کند و از این منظر هم دیپلماسی عمومی ابزاری برای فهم نگاه و مطالبات افکار عمومی است.

اما دیپلماسی عمومی چیست و چه اهدافی را دنبال می‌کند؟ دیپلماسی عمومی را ابزار یا مکانیسم اعمال قدرت نرم در عرصه عمل خوانده‌اند(1). در تعریف دیگر «دیپلماسی عمومی ارتباطات معطوف به منافع ملی یک کشور از طریق ارتباط با مردم خارج از مرزهای جغرافیایی است. با این تعریف، مسائلی از قبیل اعزام دانشجو به خارج، پذیرش بورس‌های تحصیلی، خبرنگاران اعزامی، فرآیند ارتباط میان فرهنگی، برگزاری انواع جشنواره‌های هنری، همایش‌ها و سمینارهای فرهنگی و پخش برنامه‌های صوتی و تصویری و حتی ایجاد سایت‌های اینترنتی، همه و همه در حوزه دیپلماسی عمومی قابل بحث می‌باشد» (2).

از این منظر می‌توان دیپلماسی عمومی را مجموعه‌ای از استراتژی‌ها و تاكتیك‌های جدید دیپلماتیك دانست كه در خدمت دستگاه سیاست خارجی یك كشور قرار می‌گیرند و تلاش می‌كنند تا وجهه و تصویر یك كشور را در جهان و در نزد افكار عمومی بهبود بخشند.

براین اساس اهمیت و هدف نهایی دیپلماسی عمومی اثرگذاری بر اذهان مردم دیگر کشورها از طریق بهره مندی از روش های ارتباط جمعی و به معنای مدیریت کردن ارتباطات خارجی برای ایجاد تصویر مثبت از کشور است؛ به گونه‌ای که موفقیت‌های خود را در میان دیگر جوامع شایع سازد، شکست‌های احتمالی را کوچک جلوه دهد و تغییرات در حکومت و جامعه را برای دیگران توضیح دهد تا دولت‌ها و ملت‌های دیگر، تمایل مثبتی نسبت به کشور به کاربرنده دیپلماسی عمومی در ذهن خود احساس نمایند(3). براین مبنا است که جوزف نای، دیپلماسی عمومی را یکی از منایع شکل‌دهنده قدرت نرم بیان کرده است.

اما ارتباط جام جهانی با دیپلماسی عمومی چیست؟ همانطور که مشاهده شد در خلال برگزاری جام جهانی شخصیت‌های سیاسی عالی‌رتبه زیادی در روسیه و برای تماشای مسابقات فوتبال حضور پیدا کردند که این از اهمیت فوتبال به عنوان یک فراورزش که امروزه تبدیل به یک صنعت، تجارت و حتی کالای فرهنگی و رسانه‌ای شده، حکایت دارد که همین موجب تکاپوی زیاد سیاستمداران برای بهر‌ه‌برداری از دستاوردها و منافع جام جهانی فوتبال برای کشورهای‌شان شده است.

در این میان شاید به جرئت بتوان گفت تنها یک نفر به صورت ویژه از میان همه این سیاستمداران مود توجه قرار گرفت و موفق شد توجه افکار عمومی را، به ویژه با نحوه حضور هوشمندانه در بازی فینال به عنوان مهمترین بازی جام، به خود جلب کند و آن هم رئیس‌جمهور کرواسی بود. شاید عده‌ای این برجسته شدن یا به تعبیری بولد شدن رسانه‌ای را از نگاه جنسیتی تعبیر کنند اما اگر آن را هم تا حدی دخیل بدانیم اما این همه واقعیت نیست. نحوه سفر (همراه با مردم عادی در پرواز اکونومی)، نوع حضور، واکنش‌های عاطفی، نوع ارتباطات عمومی و ... همگی نقش مهمی در برجسته شدن رئیس‌جمهور کرواسی در این مسابقات داشت.

اما قطعا یکی از اهداف خانوم کیتاروویچ و مجموعه دولت کرواسی، استفاده از ظرفیت‌های جام جهانی برای ارائه یک تصویر مثبت و صلح‌طلبانه از کرواسی و تأثیرگذاری بر افکار عمومی بود که با ابزار دیپلماسی عمومی موفق به انجام این کار شدند. در واقع این حضور و اهداف آن را نباید ساده‌انگارانه صرفا به دیدن مسابقات فوتبال تقلیل داد بلکه پشت سر این حضور، پوشیدن لباس تیم ملی کرواسی به جای لباس رسمی، اشک‌ها، لبخندها، حضور عادی، بی‌‌تکلف، غیر نمایشی و به دور از شعار در میان مردم، ارتباطات عاطفی و محبت‌آمیز با مقامات سایر کشورها و بازیکنان تیم رقیب و ...قطعا اهداف بزرگ‌‌تری وجود دارد که مهمترین آن کسب بیشترین منافع اقتصادی و سیاسی است.

در واقع شاید بتوان گفت اکنون در ذهن بسیاری از توریست‌ها و گردشگران در اقصی نقاط جهان، کرواسی هم بیشتر شناخته شده و هم به یک مقصد مطلوب مبدل شده و مردم جهان کرواسی را با تصویر یک رئیس‌جمهور مردمی، مهربان، دارای محبوبیت بالا که به دنبال صلح و دوستی جهانی است به خاطر ‌سپرده‌اند که قطعا این اتفاق برای کشوری با وسعت و جمعیت کرواسی یک دستاورد بسیار بزرگ اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به شمار می‌رود که با استفاده مناسب، هوشمندانه و غیرشعاری از ظرفیت‌های دیپلماسی عمومی حاصل شده است.

این مسئله می‌تواند برای مسئولان کشور ما نیز درس بزرگی باشد که ظرفیت‌های دیپلماسی عمومی را کوچک نشمرده و آن را جدی تلقی کنند. در شرایط فعلی که کشور دچار معضلات و مشکلات عدیده اقتصادی است و تحریم‌های آمریکا در شرف آغاز است و به تعبیر رهبر معظم انقلاب مقابله با جنگ اقتصادی و روانی دشمن بیش از گذشته نیازمند تقویت پیوند مسئولان با مردم است، مسئولان و سیاستگذاران کشور می‌توانند از الگوهای این ابزار و استفاده از تجارب موفق این حوزه مانند همین مورد ذکر شده، در عرصه داخلی نیز بهره برده و از آن در جهت تقویت سرمایه اجتماعی و بالا بردن ضریب اعتماد مردم به دستگاه‌ها و نهادهای حاکمیتی گام بردارند تا بتوانند حقیقتا مردم را وارد مشارکت در این جنگ اقتصادی و فشار روانی دشمن کرده و از ظرفیت‌های حضور مردم برای موفقیت در این میدان استفاده ببرند.

شاید یکی از مهم‌ترین این درس‌ها افزایش ارتباطات صریح و حتی چهره به چهره با اقشار مختلف جامعه، حضور عادی و غیر نمایشی در میان مردم، شنیدن دردها و گلایه‌های آنان، حضور در مناطق محروم کشور و محدود نکردن این دیدارهای مردمی به کلان شهرها و مراکز استان‌ها از یک‌سو و دیدار و گفت‌وگو با نخبگان و کارشناسان حوزه‌های مختلف با هر نوع گرایش فکری برای شنیدن راهکارها، نظرات و انتقادات آنان در راستای گذار از شرایط فعلی است.  

پی‌نوشت:
1ـ احدی، افسانه(1388): «برنامه هسته ای ایران از نگاه دیپلماسی عمومی»، فصلنامه راهبرد، سال هجدهم، شماره 51.
2ـ بختیاری، ابراهیم(1390): «بررسی شباهت ها و تفاوت های دیپلماسی عمومی با مفاهیم نرم»، فصلنامه عملیات روانی، سال هشتم، پائیز، شماره 30.
3ـ پوراحمدی، حسین(1389): قدرت نرم و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، قم، انتشارات بوستان کتاب.

به قلم مهدی مخبری، دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی

انتهای پیام

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۰۸۹۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صداقت با مردم می‌تواند اعتماد به دولت را افزایش دهد

رئیس‌جمهور گفت: آن‌چه دولت را می تواند بیشتر در دل مردم جای دهد و اعتماد مردم را افزون کند و سرمایه اجتماعی را افزایش دهد، صداقت با مردم است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، نشست مشترک اعضای هیئت وزیران به ریاست آیت الله سید ابراهیم رئیسی با استانداران سراسر کشور در سالن پیامبر اعظم (ص) وزارت کشور دقایقی قبل آغاز شد.

رئیس جمهور در این نشست مشترک با استانداران اظهار کرد: حرکت بزرگی که ملت ایران انجام دادند و اقتدار آفرینی و امیدآفرینی و نمایش قدرتی که بود، عنایت حضرت حق و اراده ملتی که می‌خواهند آزاد و مستقل زندگی کنند، بود و فقط می‌خواهند اتکای به خدا داشته باشند.

وی افزود: حقیقتاً این یک نقطه عطف در تاریخ زندگی ملت ایران بود؛ ما را جزو باشگاه قدرت‌های منطقه‌ای و در بالاترین نقطه قرار داد و در باشگاه قدرت‌های جهانی، جزو قدرت‌های مطرح جهانی قرار داد. این افتخار، اقتدار و عزت آفریده و این امید ایجاد شد؛ امروز کار همه صاحبان قلم، بیان و سخن آن است که هر جایی کسی تأثیر دارد و چهره است، امیدآفرینی کند؛ دشمن دنبال ایجاد یأس بود و الان هم هست.

آیت الله رئیسی گفت: ما در دولت وظیفه‌مان این است که با عمل و اجرا در ایجاد امید در دل مردم نقش داشته باشیم؛ با عمل و فعالیت و کار و تلاش شبانه‌روزی باید این احساس در مردم ایجاد شود که دولت دارد کار می‌کند و با مردم صداقت دارد؛ آنجایی که موفق شود به مردم گزارش دهد و احیاناً اگر ناکامی‌هایی وجود دارد، علل آن را به مردم اعلام کند و بگوید در این حوزه‌ها نتوانستیم و علل آن هم این بود؛ مردم از صداقت بسیار خوششان می‌آید.

وی تصریح کرد: آن‌چه دولت را می‌تواند بیشتر در دل مردم جای دهد و اعتماد مردم را افزون کند و سرمایه اجتماعی را افزایش دهد، صداقت با مردم است.

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: در انتخابات قبل هم مجریان (وزیر کشور و استانداران) هم ناظران (شورای نگهبان) هم عموم‌مردم همت کردند و انتخاب با شکوهی بر اساس ۴ اصل مورد تاکید رهبر انقلاب برگزار شد.

آیت الله رئیسی گفت: ان‌شاءالله در انتخابات میان دوره‌ای پیش رو با همت استانداران ۴ اصل مورد تاکید رهبری همواره در اولویت باشد و شاهد انتخابات میان دوره‌ای با شکوه باشیم و مجلس شورای اسلامی در زمان خود تشکیل شود.

اقتصاد روستا، مانع مهاجرت / موانع تولید برطرف شوند

رئیس‌جمهور گفت: همه ارکان دولت برای توانمندسازی شرکت‌ها، تولیدی‌ها و کارخانجات تلاش کنند. وقتی برای رفع موانع تولید جلسه‌ای برگزار می‌شود، باید نتیجه این جلسات، رفع موانع تولید باشد.

وی اظهار کرد: یکی از بخش‌های مهمی که می‌تواند در جهش تولید نقش ایفا کند، تعاونی‌ها هستند؛ از همین امروز به تعاونی‌ها نقش داده شود. در زمینه فعالیت‌های دانش‌بنیان، دانشگاه‌ها می‌وانند تولید ثروت کنند. اقتصاد کشاورزی مورد توجه قرار بگیرد چون می‌تواند از مهاجرت به شهرها جلوگیری کند.

این خبر تکمیل می‌شود...

کد خبر 750765

دیگر خبرها

  • صداقت با مردم می‌تواند اعتماد به دولت را افزایش دهد
  • مسیر اجرایی با انتخاب نماینده اصلح ترسیم می‌شود/نمایش نشاط عمومی با مشارکت مردم
  • سایه مستدام جنگ بر اروپای مدعی دیپلماسی
  • دفاع رئیس جمهور کلمبیا از قطع روابط با رژیم صهیونیستی
  • یادواره ۲۴ شهید روحانی شهرستان‌های انار و رفسنجان برگزار شد
  • پایان انتظار 6 ساله قهرمانان پرورش‌اندام
  • (ویدیو) ظریف تحلیل کرد؛ مهمترین کاری که باید پس از بحران غزه انجام می‌دادیم
  • دعوت ۱۲۴ مدال آور فدراسیون بدنسازی به مراسم تجلیل از قهرمانان
  • بررسی پروژه‌های ریلی از جمله خط‌آهن سریع‌السیر تهران-مشهد
  • نشست پیگیری اجرای مهمترین طرح‌ های ریلی کشور برگزار شد